Menu

Yvette Chauviré: H Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα της Γαλλίας

H Yvette Chauviré (22 Απριλίου 1917 - 19 Οκτωβρίου 2016) ήταν Γαλλίδα πρίμα μπαλαρίνα και ηθοποιός. Η καριέρα της ως μπαλαρίνα διήρκεσε από το 1937 έως το 1972. Ήταν étoile χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού και αργότερα έγινε διευθύντρια του διάσημου θιάσου μπαλέτου. Έχει λάβει τον τιμητικό τίτλο Légion d'Honneur.  Συχνά περιγράφεται ως η σημαντικότερη μπαλαρίνα της Γαλλίας. Επίσης ήταν προπονήτρια των διάσημων χορευτριών μπαλέτου Sylvie Guillem και Marie-Claude Pietragalla.

Η Chauviré χόρευε συχνά με παρτενέρ τον Rudolph Nureyev, ειδικά όταν εκείνος διέφυγε από τη Σοβιετική Ένωση και έφτασε στο Παρίσι. 

Τα πρώτα χρόνια

H Yvette Chauviré γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Απριλίου 1917. Σε ηλικία 10 ετών, το 1927 εισήλθε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού και σε ηλικία 12 ετών επιλέχθηκε για την παράσταση του παιδικού μπαλέτου L'Eventail de Jeanne. Όταν ήταν 13 ετών προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο θίασο μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού.

Καριέρα

Η Chauviré ανέβηκε γρήγορα στις βαθμίδες των χορευτών στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, όπου το 1937 έγινε κορυφαία χορεύτρια και το 1930 έγινε Étoile (Αστέρι του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού). 

ήταν το αστέρι μιας σειράς πειραματικών έργων χορογραφημένων από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρείας Serge Lifar, συμπεριλαμβανομένων των Alexandre le Grand, Istar, Suite en Blanc και Les Mirages. Ο Lifar την ενθάρρυνε να συνεργαστεί με δύο Ρώσους χορογράφους, τους Boris Kniaseff και Victor Gsovsky, οι οποίοι επηρέασαν το στυλ της προς το λυρισμό και πέρα από την ακατάπαυστη ακαδημαϊκή της κατάρτιση.

Αν και ποτέ δεν ήταν μαθήτρια της Carlotta Zambelli, η Chauviré παραδέχτηκε αργότερα ότι πέρασε πολύ καιρό παρακολουθώντας τη Zambelli να διδάσκει και έμαθε να αντιγράφει τις τεχνικές και τις κινήσεις της και στη συνέχεια να τις κάνει δικές της.

Ο Lifar αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διάσημο θίασο το 1945, γιατί κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον επόμενο χρόνο η Chauviré έφυγε, ακολουθώντας τον Lifar στο νέο θίασο του, το Nouveau Ballet de Monte-Carlo. Το 1947 και ο Lifar και η Chauviré επέστρεψαν στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Ωστόσο η Chauviré έφυγε ξανά το 1949 λόγω συμβατικών διαφωνιών με τον θίασο για την ελευθερία της να χορεύει με άλλους θιάσους μπαλέτου. Έχει χορέψει σε πολλές παραγωγές μεταξύ των οποίων σε δύο του πρώην δασκάλου της Gsovsky: Grand pas classique, για τα Ballets des Champs-Elysées και La Dame aux camélias για το Μπαλέτο του Βερολίνου.

Το 1953 το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού συμφώνησε μαζί της σε ένα πιο ευέλικτο συμβόλαιο και επέστρεψε στην εταιρεία, αλλά συνέχισε να χορεύει ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης με επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Συχνά χόρευε με τον Rudolf Nureyev, ο οποίος την περιέγραψε ως "θρύλο". Επίσης χόρευε με τους Maris Liepa και Erik Bruhn. Κατά το διάστημα αυτό διεύρυνε το φάσμα των ρόλων της και άρχισε να εμφανίζεται σε πιο κλασικές παραγωγές όπως Giselle, Sleeping Beauty και The Nutcracker. Ο ρόλος της Giselle έγινε ορόσημο στην καριέρα της καθώς ξεχώρισε για το ερμηνευτικό της ταλέντο.

Η Chauviré αποχώρησε από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού το 1956, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται με την εταιρεία μέχρι το 1972. Ήταν επίσης συν-διευθύντρια της Σχολής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού από το 1963-68 και δίδαξε κορυφαίες μπαλαρίνες όπως η Sylvie Guillem και η Marie-Claude Pietragalla. Η ίδια χορογράφησε μερικά μικρά μπαλέτα. Το 1970 έγινε Διευθύντρια της Διεθνούς Ακαδημίας Χορού στο Παρίσι.

Σε μια συνέντευξη της το 1989, χαρακτήρισε το σύγχρονο στυλ ως όλο και πιο περιορισμένο και επέκρινε τη μόδα για "ακραία" μπαλέτα. Είπε ότι είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, "να απλοποιήσει, με τη μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία".

Το 1992, η Chauviré ήταν κριτής στο διεθνή διαγωνισμό χορού Prix Benois de la Danse.

Ρόλοι σε ταινίες

Το 1937, η Chauviré έπαιξε στην ταινία La Mort du Cygne του Jean Benoît-Lévy, η οποία παρουσίαζε την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που φιλοδοξούσε να γίνει χορεύτρια μπαλέτου. Η ταινία έλαβε βραβείο Grand Prix du Film Francais στην Έκθεση του Παρισιού το 1937 και παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος με τον τίτλο Ballerina. Η Chauviré έγινε αστέρι στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε θέμα στο περιοδικό Life το Δεκέμβριο του 1938. Το 1988, η ταινία ανακαλύφθηκε ξανά και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη με την Chauviré ως σχολιαστή.

Η Chauviré ήταν επίσης το θέμα του ντοκιμαντέρ του Dominique Delouche, Yvette Chauviré: une étoile pour l'example, το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1983. Η ταινία παρουσιάζει τη συνεργασία της Chauviré με νεότερες μπαλαρίνες, όπως η Dominique Khalfouni, καθώς και αρχειακό υλικό των παραστάσεών της.

Τιμητικές διακρίσεις

Chevalier of Ordre of the Legion of Honnour, in 1964.
Commander of Ordre of the Legion of Honnour, 24 mars 1988.
Grand officer of Ordre of the Legion of Honnour, 13 juillet 20105.
Commander of National Order of Merit, 22 juin 1994.
Grand cross of National Order of Merit, 10 novembre 1997.
Commander of Ordre of Arts and Letters.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Margot Fonteyn: Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα »
επιστροφή στην κορυφή