Menu

Sae Eun Park: Όσα δεν γνωρίζατε για το νέο Αστέρι του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού

Η ταλαντούχα μπαλαρίνα Sae Eun Park (Σάε Έουν Παρκ) στις 10 Ιουνίου 2021 έλαβε τον τίτλο της χορεύτριας Αστέρι (danseuse étoile) του Μπαλέτου της Όπερας του Παριού (Paris Opera Ballet). Με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, η Σάε Έουν Παρκ είναι η πρώτη Ασιάτισα μπαλαρίνα που λαμβάνει τον συγκεκριμένο τίτλο στην τεράστια ιστορία 352 ετών του μεγάλου θιάσου μπαλέτου της Γαλλίας. Μετά την ερμηνεία της στο κλασικό μπαλέτο “Ρωμαίος και Ιουλίετα” σε χορογραφία Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο γενικός διευθυντής της Όπερας του Παρισιού, Alexander Neef και η καλλιτεχνική διευθύντρια του μπαλέτου του διάσημου θεάτρου, Aurélie Dupont, ανέβηκαν στην σκηνή και ανακοίνωσαν την προαγωγή της Σάε Έουν Παρκ σε χορεύτρια étoile του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού.

Η Σάε Έουν Παρκ γεννήθηκε στη Σεούλ, ξεκίνησε μπαλέτο σε ηλικία 10 ετών και σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Κορέας. Εκπαιδεύτηκε με τη μέθοδο Vaganova πριν ο καθηγητής της στο Πανεπιστήμιο και πρώην χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, Kim Yong-geol της διδάξει το γαλλικό στυλ χορού. Το 2006 κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου των ΗΠΑ στο Τζάκσον του Μισισιπή. Το 2007 συμμετείχε στον Διαγωνισμό μπαλέτου Prix de Lausanne και έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στη σχολή του American Ballet Theatre ABT II. Τον Μάιο του 2009 επέστρεψε στην πατρίδα της και εντάχθηκε στο Εθνικό Μπαλέτο της Κορέας, όπου έγινε σολίστ και χόρεψε πολλούς κύριους ρόλους. Το 2010 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Βάρνας.

Το 2011 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού ως χορεύτρια του corps de ballet με σύμβαση περιορισμένου χρόνου. Ένα χρόνο αργότερα αργότερα έγινε μόνιμη χορεύτρια του διάσημου θιάσου μπαλέτου. Το 2013 προήχθη σε coryphée και την επόμενη χρονιά σε sujet χορεύτρια. Το 2014 χόρεψε τον ρόλο της Naila στο μπαλέτο “La Source” του Jean-Guillaume Bart και έγινε η πρώτη χορεύτρια από την Ασία που χόρεψε κύριο ρόλο στην ιστορία του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Το 2015 χόρεψε και με το Μπαλέτο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Δεν ήταν σίγουρη για την επαγγελματική της πορεία μέχρι που το 2016, η Sae Eun Park προήχθη σε première danseuse (πρώτη χορεύτρια) του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Το 2018 της απονεμήθηκε το βραβείο Benois de la Danse για την ερμηνεία της στο μπαλέτο “Διαμάντια” από τα “Κοσμήματα” του George Balanchine. Είναι η τέταρτη χορεύτρια από την Κορέα που κερδίζει αυτί το βραβείο μετά τους χορευτές Kang Sue-jin, Kim Joo-won και Kim Kimin. Το Ιούνιο του 2021 μετά την παράσταση του μπαλέτου “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” σε χορογραφία Ρούντολφ Νουρέγιεφ έλαβε τον τίτλο της χορεύτριας étoile του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Το ρεπερτόριο της με τον κορυφαίο θίασο μπαλέτου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους ρόλους Tatiana στο έργο Onegin του John Cranko, Odette/Odile στο έργο Swan Lake του Rudolf Nureyev, ενώ έχει χορέψει και στο έργο Seven Sonatas του Alexei Ratmansky, αλλά και στα έργα των Benjamin Millepied (La Nuit s'Achève) και Justin Peck (Entre Chien et Loup).

"Ήμουν πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να ερμηνεύσω με επιτυχία τον ρόλο της Ιουλιέτας και απόλαυσα την παράσταση εκείνη την ημέρα", δήλωσε η Sae Eun Park για την ημέρα της προαγωγής της σε αστέρι του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ.

Πηγές: koreatimes.co.kr, wikipedia.org, pointemagazine.com

Φωτογραφίες instagram: @balletoperadeparis, @saeeun_park

επιστροφή στην κορυφή