Menu

Le Rouge et le Noir: Το μπαλέτο του κορυφαίου χορογράφου Pierre Lacotte για την Όπερα του Παρισιού

Η νέα σεζόν παραστάσεων της Όπερας του Παρισιού έχει ξεκινήσει και περιλαμβάνει πολλές εντυπωσιακές παραγωγές χορού. Ανάμεσα στις παραγωγές που παρουσιάζονται στην ιστορική σκηνή της Όπερας Γκαρνιέ (Palais Garnier) και το μπαλέτο Le Rouge et le Noir (Το κόκκινο και το μαύρο) σε παραγωγή, χορογραφία, σκηνικά και κοστούμια του κορυφαίου πρώην χορευτή και χορογράφου Pierre Lacotte (Πιερ Λακότ). Η μουσική του μπαλέτου είναι του σπουδαίου συνθέτη Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ). Η παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου 2021 στην Όπερα Γκαρνιέ και θα παρουσιαστεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2021.

Ο διάσημος χορευτής και χορογράφος Pierre Lacotte δημιούργησε ένα μπαλέτο τριών πράξεων, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα Le Rouge et le Noir του Γάλλου συγγραφέα Stendhal (Σταντάλ). Μετά την αναβίωση πολλών διάσημων ρομαντικών μπαλέτων, όπως Η Συλφίδα, Κοππέλια, Marco Spada, Η Κόρη του Φαραώ και πολλά άλλα κορυφαία έργα, ο σπουδαίος Γάλλος χορογράφος Pierre Lacotte, στα 89 του χρόνια δημιούργησε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Η υπόθεση του μπαλέτου Le Rouge et le Noir ακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του Julien Sorel, του ήρωα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Stendhal με μουσική του Jules Massenet. 

Υπόθεση του μπαλέτου Le Rouge et le Noir 

Το έργο μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1830 όπου παρακολουθούμε την ζωή του Julien Sorel, ενός 18χρονου νεαρού άνδρα που γνώρισε μια κοινωνική άνοδο. Προστατευόμενος από τον ιερέα Chélan, μπήκε στον αριστοκρατικό κόσμο και στην καρδιά των αγώνων για εξουσία. Το Le Rouge et le Noir είναι η ιστορία μιας πολυτάραχης ζωής, όπου η αγάπη αποδεικνύεται το πιο επικίνδυνο συναίσθημα από τα πάθη. Με πολυτελή σκηνικά και κοστούμια που ο Pierre Lacotte ήθελε να δημιουργήσει, ο κορυφαίος χορογράφος προσφέρει μια εντελώς νέα παραγωγή βασισμένη στο μυθιστόρημα του Stendhal, συνοδευόμενη από μια μουσική ανθολογία του Jules Massenet.

Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος Pierre Lacotte 

Ο Pierre Lacotte γεννήθηκε το 1932 στο Chatou (Σατού) της Γαλλίας και κατά τη διάρκεια της καριέρας του εξειδικεύτηκε στην αναβίωση ρομαντικών μπαλέτων. Η μητέρα του ήταν καταξιωμένη μουσικός και έτσι από νωρίς εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με το χορό. Το 1946 εισήλθε στην Όπερα του Παρισιού και το 1953 έγινε κορυφαίος χορευτής του διάσημου θιάσου μπαλέτου. Το 1955 άφησε το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού για να ακολουθήσει καριέρα ανεξάρτητου χορευτή σε όλο τον κόσμο. Αργότερα ίδρυσε τον θίασο χορού Les Ballets de la Tour Eiffel, δημιούργησε χορογραφίες για όπερες και από το 1963 έως το 1968 έγινε διευθυντής του μπαλέτου Ballets des Jeunesses Musicales de France, όπου δημιούργησε πολλά έργα όπως Hamlet (1964), La Voix (1965) και Intermede (1966). Επίσης ο Pierre Lacotte χόρεψε με κορυφαίες μπαλαρίνες όπως οι Yvette Chauvire , της Lycette Darsonval και της Christiane Vaussard. Το 1968 παντρεύτηκε την μπαλαρίνα Ghislaine Thesmar. Το 1971 έγινε καθηγητής στην Όπερα του Παρισιού και ασχολήθηκε με την αναβίωση διάσημων ρομαντικών μπαλέτων. Μεταξύ 1985 και 1988 ήταν αναπληρωτής διευθυντής των νέων Μπαλέτων του Μόντε Κάρλο και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ballet national de Nancy et de Lorraine από το 1991 έως το 1999.

Με πληροφορίες από: operadeparis.fr, wikipedia.org

Φωτογραφίες Instagram @balletoperadeparis

Δείτε παρακάτω ένα video με τον κορυφαίο χορογράφο Pierre Lacotte για την δημιουργία του μπαλέτου Le Rouge et le Noir που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της Όπερας του Παρισιού στο instagram.

επιστροφή στην κορυφή