Menu

Ο διάσημος χορευτής Edward Watson αποχαιρέτησε το Royal Ballet μετά από 27 χρόνια

Ο Edward Watson (Εντουάρντ Γουάτσον), ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως άντρες χορευτές της γενιάς του, έδωσε την τελευταία του παράσταση με το Royal Ballet το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021. Στην αποχαιρετιστήρια παράσταση του στην Royal Opera House χόρεψε στο έργο The Dante Project σε χορογραφία του διάσημου χορογράφου Wayne MacGregor (Γουέιν ΜακΓκρέγκορ).

Κατά τη διάρκειά της καριέρας του, για περισσότερα από 27 χρόνια, ο Edward Watson ξεχώρισε με το ταλέντο του, κέρδισε πολλά βραβεία χορού και έγινε ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της γενιάς του. Το ρεπερτόριο του με το Royal Ballet του Λονδίνου περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου χορού. Χόρεψε σε πολλά διάσημα μπαλέτα των χορογράφων Frederick Ashton και Kenneth MacMillan, αλλά δημιούργησε και νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους σύγχρονους χορογράφους όπως οι Wayne McGregor, Christopher Wheeldon και Arthur Pita. 

Στις αρχές της σεζόν 2020- 2021, ο Edward Watson εντάχθηκε στην ομάδα των προπονητών του Royal Ballet ως Répétiteur, προετοιμάζοντας τους χορευτές του θιάσου για διάφορες παραγωγές. Μέσα από τη νέο ρόλο που ανέλαβε, ο Watson χρησιμοποίησε τη βαθιά γνώση και εμπειρία του στο χορό για να βοηθήσει στην προετοιμασία των νεότερων χορευτών για το ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του Royal Ballet. 

Ο Watson γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Λονδίνου, ξεκίνησε το χορό σε ηλικία 3 ετών και αργότερα έγινε δεκτός στην Βασιλική Ακαδημία Χορού (Royal Ballet School). Συνέχισε την εκπαίδευση του στο μπαλέτο με δάσκαλο τον πρώην χορευτή του Μπαλέτου Kirov, Anatoly Grigoriev. O Watson ήταν ένας από τους έξι άντρες χορευτές που αποφοίτησαν από το Upper School σε ηλικία 16 ετών. Στο Upper School μεταξύ των δασκάλων του ήταν οι German Zammel και Julie Lincoln. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Upper School, ο Watson χόρεψε αρκετούς ρόλους μεταξύ των οποίων οι: Checkmate της Ninette de Valois (1993), Simple Symphony του Matthew Hart (1993), Monotones No. 2 του Frederick Ashton (1994), Napoli του August Bournonville (2004) και άλλοι. 

Έγινε μέλος του Royal Ballet το 1994 προήχθη σε κορυφαίος χορευτής το 2005. Το ρεπερτόριο του Edward Watson με το Royal Ballet περιλαμβάνει σημαντικούς ρόλους σε έργα των Frederick Ashton και Kenneth MacMillan. Ανάμεσα στους ρόλους που δημιούργησε για τον Wayne McGregor είναι οι Symbiont(s), Qualia, Chroma, Infra, Limen, Carbon Life, Raven Girl, Tetractys, Woolf Works, Obsidian Tear και Multiverse, ενώ για τον Christopher Wheeldon οι Lewis Carroll /The White Rabbit (Alice's Adventures in Wonderland), Leontes (The Winter's Tale) και John Singer Sargent (Strapless). Επίσης ο Watson έχει συνεργαστεί με πολλούς άλλους καταξιωμένους χορογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Siobhan Davies, David Dawson, Javier de Frutos, Alastair Marriott, Cathy Marston, Ashley Page και Arthur Pita. Τον Αύγουστο του 2020 ανακοινώθηκε ότι ο Watson θα αποσυρθεί από τη σκηνή της Royal Opera House με το έργο The Dante Project του Wayne MacGregor και θα παραμείνει στο Royal Ballet ως προπονητής των χορευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Εθνικά Βραβεία Χορού (National Dance Awwards), το 2008, κέρδισε το βραβείο του "Καλύτερου Άντρα Χορευτή", ενώ το 2012 κέρδισε το βραβείο Olivier για το Εξαιρετικό Επίτευγμα στο Χορό για την ερμηνεία του ως Gregor Samsa στην ανακατασκευή από τον χορογράφο Arthur Pita του έργου Metamorphorsis του Franz Kafka στο Linbury Studio. Το 2015 κέρδισε το βραβείο Prix Benois de la Danseγια την ερμηνεία του ως Leontes στο έργο The Winter's Tale του Christopher Wheeldon με το Royal Ballet. 

Πηγές: broadwayworld.com, wikipedia.org

Φωτογραφίες από twitter @_edwatson

Δείτε παρακάτω ορισμένες φωτογραφίες από την αποχαιρετιστήρια παράσταση του Edward Watson στις 30 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό της Royal Opera Hoyse στο instagram @royaloperahouse.

επιστροφή στην κορυφή