Menu

Οι λόγοι που αποδεικνύουν ότι οι άνδρες χορευτές είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους

  • Κατηγορία Νέα

Μέχρι το 1681 οι παραστάσεις μπαλέτου πραγματοποιούνταν μόνο με άνδρες χορευτές. O βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ' της Γαλλίας λάτρευε το χορό και ίδρυσε την πρώτη σχολή μπαλέτου. Από εκείνον προέρχονται και οι βασικές κινήσεις (positions) του μπαλέτου που διδάσκονται μέχρι σήμερα.

Οι άνδρες χορευτές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη του μπαλέτου. Παρόλο που υπάρχει το στερεότυπο ότι το μπαλέτο αποτελεί μια δραστηριότητα για γυναίκες, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αποδεικνύουν ότι οι άνδρες χορευτές είναι απαραίτητοι στο μπαλέτο και είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους.

Σε σχεδόν όλες τις παραστάσεις χορού είναι απαραίτητο να συμμετέχουν και άνδρες χορευτές, είτε χορεύοντας σόλο αποσπάσματα, είτε ως παρτενέρ για τις μπαλαρίνες παρουσιάζοντας μαζί τα διάσημα pas de deux από γνωστά μπαλέτα. Και οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, σε έναν θίασο μπαλέτου λαμβάνουν τίτλους όπως σολίστ, πρώτοι χορευτές και κορυφαίοι χορευτές.

Τον 19ο αιώνα τα ρομαντικά μπαλέτα, όπως οι Συλφίδες και η Giselle έγιναν αρκετά δημοφιλή με πρωταγωνίστριες γυναίκες μπαλαρίνες. Η περίοδος αυτή σηματοδότησε και την αρχή του χορού σε παπούτσια pointe. Τότε ο ρόλος του άνδρα χορευτή περιορίστηκε σε σχέση με τους προηγούμενους αιώνες που χόρευαν στις παραστάσεις μόνο άνδρες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και στερεότυπα σχετικά με τους άνδρες χορευτές. Μάλιστα το 1988, ο κοινωνιολόγος William L. Earl αποφάσισε να διερευνήσει τα στερεότυπα αυτά ζητώντας από Αμερικάνους πολίτες να περιγράψουν τους άνδρες χορευτές μπαλέτου χρησιμοποιώντας το πολύ 15 λέξεις ή φράσεις. Οι περισσότερες απαντήσεις που έλαβε περιλάμβαναν γυναικείες ιδιότητες και συμπεριφορές και έναν αντισυμβατικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο χορευτής Aaron Cota αποφάσισε να καταρρίψει τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν για τους άνδρες χορευτές. Έτσι έκανε ένα διάλειμμα από την καριέρα του στον χορό και εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, στην αρχή οι συνάδελφοί του δεν τον καταλάβαιναν και ταυτόχρονα ήταν απαραίτητο να τους εξηγήσει τι είναι το μπαλέτο. Αποκάλυψε πως όταν οι φίλοι του είδαν βίντεο χορού δικά του ή με άλλους χορευτές εντυπωσιάστηκαν και έτσι κατάλαβαν πόσο δύσκολο είναι το μπαλέτο.

Τη σημερινή εποχή ελάχιστες είναι οι παραστάσεις μπαλέτου, στις οποίες χορεύουν μόνο γυναίκες. Για να ανέβουν μεγάλες παραγωγές μπαλέτου είναι απαραίτητο να συμμετέχουν και άνδρες. Οι άνδρες χορευτές ακολουθούν εντατική προπόνηση όπως και οι γυναίκες και πρέπει να έχουν μυϊκή δύναμη για εκτελούν τα εντυπωσιακά άλματα και να σηκώνουν τις μπαλαρίνες ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της εκάστοτε χορογραφίας.

Λόγω χαμηλής δημοτικότητας του επαγγέλματος για τους άνδρες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ανδρών καλλιτεχνών είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τις γυναίκες συναδέλφους τους που είναι περισσότερες σε αριθμό. Γι' αυτό και πολλές σχολές χορού σε όλο το κόσμο προσφέρουν δωρεάν μαθήματα για τα αγόρια σε αντίθεση με τα κορίτσια που πληρώνουν δίδακτρα.

Οι άνδρες χορευτές δεν φορούν pointe αλλά φλατ παπούτσια μπαλέτου. Οι pointe που φορούν οι μπαλαρίνες δημιουργήθηκαν για να δίνουν την αίσθηση ότι μια χορεύτρια πετάει καθώς χορεύει. Σε ορισμένες παραστάσεις μπορεί και άνδρες να χορέψουν με πουεντ, αλλά κυρίως για κωμικούς ρόλους, όπως οι δύο κακές αδερφές στο μπαλέτο Σταχτοπούτα.

Επίσης οι άνδρες χορευτές δεν χρειάζεται να τηρούν αυστηρή δίαιτα όπως οι μπαλαρίνες. Οι γυναίκες χορεύτριες συχνά χρειάζεται να ελέγχουν το βάρος τους ώστε να μπορούν να τις σηκώσουν οι άνδρες χορευτές όταν χορεύουν μαζί. Οι άνδρες χορευτές πρέπει να έχουν ενέργεια και δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος τους, γι' αυτό ακολουθούν τακτική προπόνηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η επίπονη δουλειά του χορευτή περιλαμβάνει και τον μεγάλο κίνδυνο του τραυματισμού, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και σε τερματισμό της καριέρας τους.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την καριέρα ενός χορευτή για τους άνδρες είναι το ύψος καθώς οι πιο ψηλοί άνδρες γίνονται πιο εύκολα κορυφαίοι χορευτές. Γενικά πρέπει ο άνδρας χορευτής να είναι ψηλότερος ή να έχει ίδιο ύψος με την μπαλαρίνα όταν εκείνη χορεύει με pointe. Παρόλα αυτά πολλοί διάσημοι χορευτές με την άρτια τεχνική τους και το ταλέντο τους έγιναν κορυφαίοι χωρίς να είναι πολύ ψηλοί.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δουλεία του χορευτή είναι μία από τις πιο επίπονες αλλά συνάμα και εντυπωσιακές!

Πηγή: brightside.me

επιστροφή στην κορυφή