Menu

Ορισμένα στοιχεία για τα παπούτσια μπαλέτου που μόνο οι χορευτές γνωρίζουν

  • Κατηγορία Νέα

Τα παπούτσια μπαλέτου ή pointes (πουέντ) είναι απαραίτητα στο κλασικό μπαλέτο. Τα μαλακά παπούτσια μπαλέτου χρησιμοποιούνται κυρίως στα μαθήματα μπαλέτου και στην προπόνηση των χορευτών ενώ οι πουέντ βοηθούν τις μπαλαρίνες να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους. Ο χορός σε πουέντ απαιτεί συστηματική προπόνηση από νεαρή ηλικία και έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Στόχος των παπουτσιών πουέντ είναι οι μπαλαρίνες όταν χορεύουν να δίνουν την αίσθηση στο κοινό ότι αιωρούνται. Όμως αυτό κρύβει πολλές δυσκολίες για τους ίδιους τους χορευτές από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής τους μέχρι να γίνουν επαγγελματίες αλλά και κατά τη διάρκεια της καριέρας τους στο χορό. Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα παπούτσια μπαλέτου που τα καθιστούν ξεχωριστά και κυρίως οι χορευτές τα γνωρίζουν. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παπουτσιών μπαλέτου.

- Οι πουέντ έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής

Τα παπούτσια πουεντ που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες χορεύτριες έχουν διάρκεια ζωής από 2 έως 20 ώρες. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο εμπειρίας του χορευτή. Για παράδειγμα για μια μαθήτρια χορού που δεν χρησιμοποιεί πολλές ώρες τις πουεντ, τα παπούτσια χορού μπορεί να διαρκέσουν από 10 έως 20 ώρες χρήσης. Από την άλλη, ένα ζευγάρι πουέντ μπορεί να φθαρεί σε μία μόνο παράσταση μπαλέτου που διαρκεί δύο ώρες (όπως ο σωματικά και τεχνικά απαιτητικός ρόλος του Μαύρου Κύκνου στη «Λίμνη των Κύκνων»). Μια επαγγελματίας μπαλαρίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου 100 και 120 παπούτσια πουέντ σε μια μόνο χορευτική σεζόν. 

Επίσης φορώντας καλσόν, οι πουέντ θα έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το καλσόν βοηθάει να μην φθείρεται τόσο γρήγορα η εσωτερική επένδυση των παπουτσιών κάτι το οποίο συμβαίνει όταν οι χορευτές είναι ξυπόλητοι και η τριβή του δέρματος με τα υλικά του παπουτσιού τα κάνει να χαλάνε πιο εύκολα.

- Δεν έχουν ποτέ ραμμένες κορδέλες οι πουέντ όταν αγοράζονται για πρώτη φορά

Τα όμορφα παπούτσια που φορούν οι μπαλαρίνες δεν πωλούνται έτοιμα με τις κορδέλες. Αν και τα περισσότερα έχουν λάστιχα στο πάνω μέρος του για να ασφαλίζουν το πόδι, δεν συνοδεύονται από κορδέλες. Οι περισσότεροι χορευτές πρέπει να ράβουν κορδέλες με το χέρι. Από τη μία πλευρά, αυτό τους επιτρέπει να τις προσαρμόσουν ακριβώς στο σημείο που θέλουν, αλλά από την άλλη όμως, πρέπει να αφιερώσουν αρκετό από το χρόνο τους για να ράψουν τις πουεντ.

- Οι χορεύτριες προσαρμόζουν κάθε φορά τις πουέντ στις ανάγκες τους

Κάθε φορά που μια χορεύτρια μπαλέτου παίρνει ένα καινούργιο ζευγάρι πουέντ, δεν μπορεί απλώς να τις φορέσει και να χορέψει. Κάθε μπαλαρίνα έχει τη δική της ρουτίνα για να προετοιμάσει το νέο της ζευγάρι πουεντ, έτσι ώστε να ταιριάζει στα πόδια της. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Υπάρχει το σφυροκόπημα του κουτιού (το μέρος που ακουμπάνε τα δάχτυλα των ποδιών) για να μαλακώσει καθώς μπορεί να είναι αρκετά σκληρό και η προσαρμογή της σόλας έτσι ώστε η χορεύτρια να μπορεί να λυγίσει εύκολα το πόδι της. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να είναι πιο απαλά τα παπούτσια και να μην κάνουν θορύβους που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή. 

- Τα μαλακά παπούτσια μπορούν να φορεθούν και σε μαθήματα τζαζ

Τα μαλακά παπούτσια μπαλέτου που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή προπόνηση των χορευτών μοιάζουν αρκετά με τα παπούτσια της τζαζ, μόνο που τα τελευταία έχουν ένα μικρό τακούνι. Αυτός είναι ο λόγος που, γενικά, τα παπούτσια μπαλέτου μπορούν να φορεθούν για μαθήματα τζαζ. Αυτό όμως το αποφασίζει ο δάσκαλος χορού ή καθορίζεται από τους κανόνες κάθε σχολής χορού. 

Πηγή: interestingreality.com

επιστροφή στην κορυφή