Menu

Τα σπουδαιότερα Ρώσικα μπαλέτα

  • Κατηγορία Νέα

Τα μπαλέτα που παρουσιάζονται στο κοινό έχουν τη δική τους ιστορία και προέλευση. Πρόκειται για έργα με συγκεκριμένη υπόθεση και χορογραφία την οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλοι καλλιτέχνες, συνθέτες και χορογράφοι. Έχουν παρουσιαστεί στην σκηνή κορυφαίων θεάτρων σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα συνεχίζουν με την αρχική ή αναθεωρημένη μορφή τους να εντυπωσιάζουν το κοινό του μπαλέτου.

Πολλά σημαντικά μπαλέτα δημιουργήθηκαν από Ρώσους καλλιτέχνες και παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στη Ρωσία. Τα Ρώσικα αυτά μπαλέτα έγιναν διάσημα και μέχρι σήμερα παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο.

Τα διασημότερα μπαλέτα με προέλευση τη Ρωσία είναι:

Η Κόρη του Φαραώ

Μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική Cesare Pugni.

Το λιμπρέτο ανήκει στον Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges και είναι εμπνευσμένο από το έργο «Le Roman de la Momie» του Théophile Gautier. Το μπαλέτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Imperial Ballet (Αυτοκρατορικό Μπαλέτο) στο Imperial Bolshoi Kamenny Theatre στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1862.

Δον Κιχώτης

Μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική Ludwig Minkus.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία από το Μπαλέτο του Imperial Bolshoi Theatre της Μόσχας το 1869.

Η Μπαγιαντέρα

Μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική Ludwig Minkus.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στο Imperial Bolshoi Kamenny Theatre στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1877.

Η Ωραία Κοιμωμένη

Μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης το 1890.

Ο Καρυοθραύστης

Μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και Lev Ivanov και σε μουσική Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης το 1892 μαζί με την όπερα του Tchaikovsky Iolanta.

Η Λίμνη των Κύκνων

Μπαλέτο σε χορογραφία Julius Reisinger και σε μουσική Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά από το Μπαλέτο Μπολσόι στο Bolshoi Theatre της Μόσχας το 1877.

Οι περισσότερες παραγωγές του μπαλέτου βασίζονται στην αναβίωση του 1895 από τους Marius Petipa και Lev Ivanov.

Ραϋμόντα

Μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική Alexander Glazunov.

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Mariinsky (Imperial Mariinsky Theatre) το 1898.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

To μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Sergei Prokofiev και βασίζεται στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare. Με βάση μια σύνοψη που δημιουργήθηκε από τους Adrian Piotrovsky και Sergey Radlov, το μπαλέτο στην πρωταρχική του μορφή ολοκληρώθηκε από τον Prokofiev το1935. Περισσότερο γνωστή είναι η αναθεωρημένη έκδοση του μπαλέτου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Kirov Ballet στο Λένινγκραντ το 1940, σε χορογραφία Leonid Lavrovsky.

Σταχτοπούτα

Μπαλέτο σε χορογραφία Rostislav Zakharov και σε μουσική Sergei Prokofiev.

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά σπό το Bolshoi Theatre της Μόσχας το 1945.

Πηγή: en.wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή