Menu

Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου επιστρέφει στις 5 Οκτωβρίου

  • Κατηγορία Νέα

Πέντε από τους κορυφαίους θιάσους στον κόσμο θα συναντηθούν για την Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου στις 5 Οκτωβρίου για να παρουσιάσουν σε ζωντανή μετάδοση διάρκειας 20 ωρών, τις πρόβες, τα μαθήματα και την προετοιμασία των χορευτών τους για τις παραστάσεις μέσω του Facebook Live σε όλο τον κόσμο.

Το Μπαλέτο της Αυστραλίας, το Μπαλέτο Μπολσόι, το Βασιλικό Μπαλέτο, το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά και το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο θα συνεργαστούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για να προσφέρουν στους θεατές σε όλο τον κόσμο μια αποκλειστική ματιά στα παρασκήνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου είναι μια γιορτή του χορού και μια ευκαιρία το κοινό να αποκτήσει μια εικόνα του πως είναι να είσαι μέλος ενός διάσημου θιάσου, να δει τον προπόνηση και την αφοσίωση ορισμένων από τους καλύτερους χορευτές μπαλέτου. Κάθε θίασος παρουσιάζει στους τηλεθεατές τα πρωινά μαθήματα, τις πρόβες για τις νέες παραστάσεις και όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια. Το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά, το οποίο θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Παρίσι την Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου, θα συμμετέχει μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου 2016 γνώρισε πρωτοφανή απήχηση με περισσότερες από 700.000 προβολές κατά την διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια ξεπέρασε τις 6,7 εκατομμύρια προβολές. Ήταν ένα από τα δημοφιλή θέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με το Facebook, η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου LIVE κατάφερε να προσελκύσει ακόμα ευρύτερο κοινό, τόσο λάτρεις του μπαλέτου όσο και νέο κοινό σε διεθνές επίπεδο. Για το 2017, η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου και το Facebook Live θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας το hashtag #WorldBalletDay.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου LIVE

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου LIVE πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2014 μέσω του Youtube. Η ζωντανή εκπομπή σημείωσε 502.823 προβολές από τους λάτρεις του χορού σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει όλα όσα γίνονται στα παρασκήνια των παγκοσμίου φήμης θιάσων μπαλέτου και να ανακαλύψει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε ένα. Το 20ωρο πρόγραμμα συνεχούς ροής απέσπασε θετικές κριτικές και αναγνώριση από τους θεατές και χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο. Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου LIVE εμπνεύστηκε από το Royal Ballet Live του 2012 με εννιά ώρες ζωντανής μετάδοσης μέσω του YoutTube και του ιστότοπου του The Guardian.

Μπαλέτο της Αυστραλίας

Το Μπαλέτο της Αυστραλίας υπάρχει για να εμπνεύσει και να εντυπωσιάσει το κοινό μέσω της δυναμικότητας των παραστάσεων του. Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες μπαλέτου στον κόσμο και έχει παρουσιάσει εξαιρετικές παραστάσεις για πάνω από 50 χρόνια. Η δέσμευση για καλλιτεχνική αρτιότητα, εκλεπτυσμένο στυλ και δεξιοτεχνία χαρακτηρίζουν την εταιρεία τόσο στη σκηνή όσο και εκτός. Ο θίασος πραγματοποιεί τακτικά περιοδείες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας παραστάσεις σε 87 πόλεις παγκοσμίως, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Παρίσι. Συγκεκριμένα το Μπαλέτο της Αυστραλίας παρουσιάζει κάθε χρόνο 250 συναυλίες και 1.700 εκδηλώσεις. Εκτός από 80 καταξιωμένους χορευτές απασχολεί εκπαιδευτές χορού και μια ορχήστρα με 62 μουσικούς. Ανεβάζει τόσο κλασικά έργα όσο και σύγχρονες χορογραφίες και έχει ένα μοναδικό στυλ που χαρακτηρίζεται από την τέχνη και τον αθλητισμό. 

Μπαλέτο Μπολσόι

Το Μπαλέτο Bolshoi πρόκειται να ανοίξει την 242η σεζόν του. Μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες μπαλέτου στον κόσμο, το Μπολσόι συνδυάζει τη μεγάλη κλασική παράδοση με το σύγχρονο χορό. Το Bolshoi Ballet είναι γνωστό για το μοναδικό ύφος του, την πραγματική δεξιοτεχνία και την απίστευτη σκηνική παρουσία. Από τη σκηνή του κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του έχουν περάσει θρύλοι του μπαλέτου όπως η Galina Ulanova, ο Vladimir Vassiliev, η Maya Plisetskaya, η Ekaterina Maximova και πολλοί άλλοι. Ήταν επίσης ο πρώτος θίασος που σκηνοθέτησε τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι και τον Δον Κιχώτη του Μίνκους. Ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του Bolshoi μπορεί να αποδοθεί στον Γιούρι Γκιγκορόβιτς, ο οποίος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής για περισσότερα από 30 χρόνια και γιόρτασε την 90η επέτειό του αυτή την περασμένη σεζόν. Ενώ αυτή τη σεζόν το Μπολσόι την αφιερώνει ως επί το πλείστον στην επέτειο του Μάριου Πέτιπα, ο οποίος υπηρέτησε ρώσικο αυτοκρατορικό μπαλέτο για περισσότερα από 40 χρόνια και στον οποίο μπορεί να αποδοθεί το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του. Χωρίς τον δημιουργικό του αντίκτυπο, δεν θα γνωρίζαμε σήμερα την Ωραία Κοιμωμένη, τη Μπαγιαντέρα, τον Καρυοθραύστη ή την Κοππέλια, την οποία θα ανανεώσει η Bolshoi αυτή τη σεζόν. 

To Bolshoi διευρύνει διαρκώς το ρεπερτόριο του με νέα έργα όπως “Το Ημέρωμα της Στρίγγλας” ή “Ένας Ήρωας της Εποχής μας”. Ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση, το Μπολσόι θα παρουσιάσει το μπαλέτο “Άννα Καρένινα” βασισμένο στο διάσημο μυθιστόρημα του Τολστόι που ανεβάζει ο διάσημος χορογράφος John Neumeier ως συμπαραγωγή του Μπαλέτου Μπολσόι με το Μπαλέτο του Αμβούργου. Οι σημερινοί καλλιτέχνες του διάσημου θιάσου μπαλέτου, Svetlana Zakharova, Olga Smirnova, Ekaterina Krysanova, Vladislav Lantratov, Artem Ovcharenko, Semion Chudin, Denis Rod'kin, and others-coached by Liudmila Semeniaka, Marina Kondratieva, Svetlana Adyrchayeva, Nikolai Fadeechev, Boris Akimov, Alexandr Vetrov και πολλοί άλλοι συμβάλουν υπό την διεύθυνση του Makhar Vaziev στο να διατηρούνται τα πρότυπα του Bolshoi πιο υψηλά από ποτέ.

Βασιλικό Μπαλέτο (Royal Ballet)

Με έδρα τη Royal Opera House στο Covent Garden, το Βασιλικό Μπαλέτο είναι η πιο διάσημη εταιρεία μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας και ένας από τους μεγαλύτερους θιάσους μπαλέτου του κόσμου. Με επικεφαλής τον διευθυντή Kevin O'Hare, ο θίασος έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο α κλασσικά έργα του 19ου αιώνα όσο και έργα που έχει κληρονομήσει από την ιστορία του. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα έργα των δύο μεγάλων χορογράφων του 20ου αιώνα Frederick Ashton και Kenneth MacMillan. Επιπλέον το Βασιλικό Μπαλέτο παρουσιάζει νέα έργα του Βασικού Χορογράφου Wayne McGregor και του Καλλιτεχνικού Συνεργάτη Christopher Wheeldon, δύο από τους κορυφαίους διεθνείς χορογράφους της σημερινής εποχής. Το Βασιλικό Μπαλέτο συνεχίζει να δημιουργεί και να ενθαρρύνει τη νέα χορογραφία διορίζοντας τον Liam Scarlett ως Μόνιμο Καλλιτέχνη του θιάσου το 2012.  

Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά

Ένας από τις κορυφαίους διεθνώς θιάσους μπαλέτου, το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά ιδρύθηκε το 1951 από την Celia Franca. Είναι ένας θίασος με 70 χορευτές και τη δική της ορχήστρα. Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά είναι από το 2005 η Karen Kain, μια από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες της γενιάς της. Γνωστός για το ποικίλο ρεπερτόριό του, ο θίασος παρουσιάζει κλασικά και σύγχρονα έργα και ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων μπαλέτων καθώς και την ανάδειξη Καναδών χορογράφων. Το ρεπερτόριο της εταιρείας περιλαμβάνει έργα των Sir Frederick Ashton, George Balanchine, John Cranko, Rudolf Nureyev, John Neumeier, William Forsythe, James Kudelka, Wayne McGregor, Alexei Ratmansky, Crystal Pite, Christopher Wheeldon, Aszure Barton, Guillaume Côté και Robert Binet. Το Εθνικό Μπαλέτο πραγματοποιεί περιοδείες στον Καναδά, τις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο με παραστάσεις στο Λονδίνο, την Αγγλία, την Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος Άντζελες με προσεχείς περιοδείες στο Παρίσι της Γαλλίας, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο

Το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο έχει γνωρίσει πολλές καλλιτεχνικές επιτυχίες από την ίδρυση του το 1933. Τα ορόσημα στην ιστορία του ήταν η παρουσίαση των πρώτων αμερικανικών παραγωγών των έργων Swan Lake και Nutcracker όπως και η πρώτη του 20ου αιώνα αμερικανική παραγωγή του μπαλέτου Coppélia. To San Francisco Ballet είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους θιάσους μπαλέτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα παρουσιάζει πάνω από 100 παραστάσεις ετησίως τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η αποστολή του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο είναι να μοιραστεί τη χαρά του χορού με το ευρύτερο κοινό και να προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο χορού στη Σχολή του. Υπό την καθοδήγηση του Helgi Tomasson, ο θίασος έχει αποκτήσει διεθνή φήμη ως ένας από τους κορυφαίους θιάσους μπαλέτου στον κόσμο.

Πηγή: broadwayworld.com

επιστροφή στην κορυφή