Menu

Η Ωραία Κοιμωμένη: 4 αξιοσημείωτα γεγονότα για το αγαπημένο κλασικό μπαλέτο

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 130 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του μπαλέτου "Ωραία Κοιμωμένη", όμως συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα διασημότερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου χορού. Η προέλευση του έργου είναι άγνωστη καθώς μεταφέρθηκε προφορικά ανά τις χιλιετίες και δεν εκδόθηκε μέχρι το 17ο αιώνα. Η μουσική του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά έργα, χρησιμοποιήθηκε και στην κλασική ταινία της Disney που είναι βασισμένη στο διάσημο παραμύθι. Η χορογραφία είναι εντυπωσιακή και συνάμα απαιτητική από άποψη τεχνικής. Το Rose Adagio στην 1η Πράξη του μπαλέτου θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα adagios από οποιαδήποτε μπαλέτο.

Ας δούμε παρακάτω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για το μπαλέτο "Η Ωραία Κοιμωμένη" που ίσως είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό:

Το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη βασίστηκε στην ιστορία του Σαρλ Περώ (Charles Perrault) του 1697, "The Sleeping Beauty in the Wood". Ο Τσαϊκόφσκι έγραψε τη μουσική και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Μαριούς Πετιπά δημιούργησε τη χορογραφία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 15 Ιανουαρίου 1890.

Η πρεμιέρα της Ωραίας Κοιμωμένης δέχτηκε περισσότερες θετικές κριτικές σε σύγκριση με τη Λίμνη των Κύκνων, το πρώτο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Ωστόσο, δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία από την αρχή. Μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι το 1893, το μπαλέτο απέκτησε μεγαλύτερη φήμη και παρουσιάστηκε 200 φορές μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η Ωραία Κοιμωμένη ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων, χρονομετρήθηκε σε σχεδόν τέσσερις ώρες! Σήμερα, οι θίασοι μπαλέτου σε όλο τον κόσμο επεξεργάζονται το έργο και δημιουργούν τις δικές τους παραγωγές. 

Καθώς ακούτε τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, θα παρατηρήσετε δύο μουσικά θέματα που αντιπροσωπεύουν το καλό (Lilac Fairy) και το κακό (Carabosse). Επαναλαμβάνονται κάθε φορά που ο αντίστοιχος χαρακτήρας βρίσκεται στη σκηνή. Μουσικά, αυτή η πληροφορία ονομάζεται "leitmotif" και βοηθά στην εξέλιξη της πλοκής.

Πηγή: balletwest.org

επιστροφή στην κορυφή