Menu

Natalia Makarova: Η θρυλική μπαλαρίνα και ηθοποιός που έχει αφήσει εποχή με τα έργα της

Η Natalia Makarova είναι μια από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες και χορογράφους. Ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της καριέρας της στη σκηνή με το μοναδικό της ταλέντο και έγινε μια από τις διασημότερες χορεύτριες στην ιστορία του μπαλέτου. Σήμερα συνεχίζει να γράφει ιστορία με τις εντυπωσιακές χορογραφίες της για μεγάλα μπαλέτα και μεταδίδοντας τις γνώσεις της σε νεότερες γενιές χορευτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή της Makarova του μπαλέτου Η Μπαγιαντέρα, φέτος μετρά 40 χρόνια επιτυχίας στο ρεπερτόριο μπαλέτου του διάσημου American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης. Η Natalia Makarova έχει χορέψει με θρύλους του μπαλέτου όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και με άλλους διάσημους χορευτές. Στις 21 Νοεμβρίου 2020 γιόρτασε τα 80α γενέθλια της και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο της έστειλαν τις καλύτερες ευχές τους εκφράζοντας τον μεγάλο θαυμασμό τους για εκείνη. Στην "Ιστορία του Χορού" που εκδόθηκε το 1981 σημειώνεται για την Makarova ότι "Οι ερμηνείες της με βάση τα πρότυπα της τέχνης και της αριστοκρατίας του χορού, την καθιστούν ως την καλύτερη μπαλαρίνα της γενιάς της." Επίσης έχει κερδίσει βραβεία και ως ηθοποιός.

Η Natalia Makarova στο Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης. Σε ηλικία 12 ετών πέρασε από ακρόαση στη διάσημη Σχολή Μπαλέτου Vaganova (πρώην Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου) και έγινε δεκτή παρόλο που οι περισσότεροι μαθητές της συγκεκριμένης σχολής περνούσαν σε ηλικία 9 ετών. Ήταν μόνιμο μέλος του διάσημου μπαλέτου Kirov από το 1956 μέχρι το 1970, λαμβάνοντας τον τίτλο της πρώτης χορεύτριας το 1960. Αυτομόλησε στη Δύση στις 4 Σεπτεμβρίου 1970 όταν βρισκόταν σε περιοδεία με το Kirov Ballet στο Λονδίνο. Αργότερα η Makarova άρχισε να χορεύει με το American Ballet Theatre και το Royal Ballet στο Λονδίνο.

Όταν έφτασε για πρώτη φορά στη Δύση, η Μακάροβα ήταν πρόθυμη να επεκτείνει το ρεπερτόριο της χορεύοντας σε μπαλέτα από σύγχρονους χορογράφους. Ταυτόχρονα, ξεχώριζε για τις ερμηνείες χορεύοντας σε κλασικούς ρόλους όπως Odette / Odile στη Λίμνη των Κύκνων και Ζιζέλ. Τον Δεκέμβριο του 1975, η ίδια μαζί με τον Mikhail Baryshnikov εμφανίστηκαν σε ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς του BBC. Επίσης χόρεψε στην παραγωγή του 1976 στο American Ballet Theatre του μπαλέτου Swan Lake που παρουσιάστηκε από το Lincoln Center και μεταδόθηκε ζωντανά από τα δίκτυα PBS και NPR. Όταν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ABT, Lucia Chase παραιτήθηκε, τόσο η Makarova όσο και ο Baryshnikov υπέβαλαν αίτηση. Αφού η εταιρεία συνέχισε με τον Baryshnikov, η Makarova έφυγε για το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου.

Η Makarova συνέχισε να ξεχωρίζει με το ταλέντο της σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, όπως ο κύριος ρόλος στη Giselle. Το 1989 επέστρεψε σπίτι της, στην οικογένεια της και στο Kirov Ballet ενώ ξανασυναντήθηκε με πρώην συναδέλφους της και δασκάλους της. Η συναισθηματική φόρτιση που ένιωσε με την επιστροφή της αποτυπώνεται στην ταινία "Makarova Returns", την οποία δημιούργησε και παρουσίασε η ίδια. Μετά τις παραστάσεις της με το Μπαλέτο Kirov, αποσύρθηκε από τη σκηνή, δωρίζοντας τις pointes της και τα κοστούμια της στο Μουσείο Kirov. 

Η Natalia Makarova ανέβασε την διάσημη σκηνή "Βασίλειο των Σκιών" από το μπαλέτο "La Bayadere" για το American Ballet Theatre το 1974. Το 1980 ανέβασε την ολοκληρωμένη παραγωγή του μπαλέτου "La Bayadère". Το American Ballet Theatre ήταν η πρώτη εταιρεία μπαλέτου της Δύσης που απόκτησε αυτή την παραγωγή. Στην νέα αυτή παραγωγή σε χορογραφία Makarova μετά Marius Petipa, συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά από το 1919 μια ανακατασκευή της τελευταίας πράξης.

Μια Αυτοβιογραφία Χορού της Makarova εκδόθηκε το 1979. Το 1991 η Makarova ηχογράφησε αφηγήσεις των έργων: "Βασίλισσα του Χιονιού" , "Πρίγκιπας Ιβάν", "Η Πριγκίπισσα Βάτραχος" και "Το Πουλί της Φωτιάς". Πρόσθεσε μια νέα διάσταση στην πολύπλευρη καριέρα της όταν έκανε ντεμπούτο στη μουσική κωμωδία το 1983 στο Μπρόντγουεϊ στο έργο "On Your Toes". Για αυτή την ερμηνεία απέσπασε πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Tony για την Καλύτερη Ηθοποιό σε μιούζικαλ. Το 1984 παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνο η παραγωγή "On Your Toes", για την οποία κέρδισε το Βραβείο Laurence Olivier .

Πλέον η Makarova ασχολείται με παραγωγές μεγάλων μπαλέτων όπως Η Λίμνη των Κύκνων, Η Μπαγιαντέρα και Η Ωραία Κοιμωμένη για θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Επίσης μεταδίδει τις γνώσεις της σε νεότερες γενιές κορυφαίων χορευτών.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή