Menu

In the Middle, Somewhat Elevated: To έργο του William Forsythe που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του χορού

  • Κατηγορία Νέα

Το 1987 ο θρύλος του χορού, Rudolf Nureyev ανέθεσε στον νεαρό τότε William Forsythe (Γουίλιαμ Φόρσαϊθ) τη χορογραφία ενός νέου έργου για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Έτσι δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τότε το διάσημο έργο “In the Middle, Somewhat Elevated”, το οποίο έφερε επανάσταση στον κόσμο του χορού.

Το αρχικό καστ χορευτών περιελάμβανε ορισμένα από τα διασημότερα ονόματα του μπαλέτου όπως Sylvie Guillem, Laurent Hilaire, Isabelle Guérin και Manuel Legris. Μια γενιά σπουδαίων χορευτών που ο Nureyev διάλεξε από το corps de ballet του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού και μετέτρεψε σε Αστέρια του Χορού.

Το έργο In the Middle, Somewhat Elevated του William Forsythe αναγνωρίστηκε ως σύγχρονο αριστούργημα και έγινε το πιο διάσημο έργο του γνωστού χορογράφου. Πρόκειται για ένα έργο που επαναπροσδιόρισε την κατεύθυνση που ακολουθούσε ο σύγχρονος χορός και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό σε όλο τον κόσμο με τα χαρακτηριστικά του. Το In the Middle, Somewhat Elevated είναι ένα έργο παραδοσιακά δομημένο που φαίνεται να τείνει προς την αλλαγή.

Με τη μουσική του Ολλανδού συνθέτη, Thom Willems (Τομ Βίλεμς), είναι ένα μπαλέτο που έχει αντέξει στο χρόνο και θεωρείται ένα από τα πιο πρωτοποριακά. Απαιτεί από τους χορευτές αντοχή και προσοχή στις λεπτομέρειες σε ότι αφορά τη χορογραφία και τη μουσική. Αποτελεί ένα σύγχρονο αριστούργημα που διαφοροποιείται από τα κλασικά μπαλέτα και παρουσιάζεται από πολλούς μεγάλους θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Ο τίτλος παραπέμπει σε δύο χρυσά κεράσια που κρέμονται “Στη Μέση, Κάπως Υπερυψωμένα” στο κέντρο της σκηνής δημιουργώντας μια αντανάκλαση του τεράστιου εσωτερικού χώρου του Palais Garnier, της έδρας του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, όπου δημιουργήθηκε το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το In the Middle, Somewhat Elevated δεν ήταν το πρώτο μπαλέτο που δημιούργησε ο William Forsythe για την Όπερα Garnier του Παρισιού κατόπιν αιτήματος του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου Rudolf Nureyev. Το πρώτο έργο του Forsythe για την Όπερα του Παρισιού ήταν το France/Dance με πρωταγωνίστρια την πρίμα μπαλαρίνα Sylvie Guillem.

Ο William Forsythe γεννήθηκε το 1949 στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την επίσημη εκπαίδευσή του στο χορό στο κολέγιο του Jacksonville University στη Φλόριντα πριν ενταχθεί στο Joffrey Ballet II. Το 1973 εντάχθηκε στο Μπαλέτο της Στουτγάρδης και το 1976 άρχισε να χορογραφεί και έγινε ο μόνιμος χορογράφος του Μπαλέτου της Στουτγάρδης το 1978.

Το In the Middle, Somewhat Elevated θεωρείτο ως η κεντρική αφηρημένη πράξη ενός μεγαλύτερου σε μήκος έργου με τίτλο Impressing the Czar (Εντυπωσιάζοντας τον Τσάρο). Αυτό το μεγαλύτερο έργο δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στην Φρανκφούρτη το 1988.

Πηγές: kcballet.org, theguardian.com, theballetspot.com

επιστροφή στην κορυφή