Menu

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τον σύγχρονο χορό - Τα χαρακτηριστικά του, η Martha Graham και η σημερινή του μορφή

  • Κατηγορία Νέα

Ο σύγχρονος χορός εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ένα στιλ χορού που εστιάζει περισσότερο στην ερμηνεία ενός χορευτή παρά στα δομημένα βήματα που χαρακτηρίζουν το κλασικό μπαλέτο. Οι χορευτές σύγχρονου χορού αψηφούν τους περιορισμούς του κλασικού μπαλέτου και οι κινήσεις τους προέρχονται από την έκφραση των εσωτερικών συναισθημάτων τους.

Κατά τη διάρκεια του 1900, οι Ευρωπαίοι χορευτές άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στους αυστηρούς κανόνες του κλασικού μπαλέτου. Έτσι ξεκίνησε να δημιουργείται ο σύγχρονος χορός. Σε αντίθεση με την αυστηρή τεχνική, τα κοστούμια και τα παπούτσια του μπαλέτου, οι χορευτές εκείνης της εποχής υποστήριζαν ένα πιο ελεύθερο στυλ χορού. Οι πρωτοπόροι του σύγχρονου χορού χόρευαν συχνά με γυμνά πόδια και ανάλαφρα κοστούμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετοί χορευτές άνοιξαν το δρόμο για τον αμερικανικό σύγχρονο χορό, όπως η θρυλική χορεύτρια Martha Graham.

Τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου χορού

Ο σύγχρονος χορός ενθαρρύνει τους χορευτές να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους προκειμένου να σχεδιάσουν τα δικά τους βήματα και χορογραφίες. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χορευτές να εφευρίσκουν νέα βήματα χορού αντί να ακολουθούν έναν αυστηρό κώδικα τεχνικής, όπως στο μπαλέτο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σύγχρονου χορού σε αντίθεση με το μπαλέτο είναι η σκόπιμη χρήση της βαρύτητας. Ενώ οι κλασικοί χορευτές προσπαθούν να αψηφήσουν την βαρύτητα, οι σύγχρονοι χορευτές χρησιμοποιούν το σωματικό τους βάρος για τις κινήσεις τους. Επίσης, οι χορευτές σύγχρονου χορού δεν ακολουθούν την κλασική τεχνική του μπαλέτου, αλλά επιλέγουν να κάνουν σκόπιμα κινήσεις στο πάτωμα.

Ο καθοριστικός ρόλος της Martha Graham στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού

H Martha Graham (Μάρθα Γκράχαμ) θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πρωτοπόρους του αμερικανικού σύγχρονου χορού. Για την έκφραση των συναισθημάτων των χορευτών ανέπτυξε τη δική της γλώσσα της κίνησης. Δημιούργησε μια νέα τεχνική χορού με αρκετές διαφορές από το κλασικό μπαλέτο. Οι κινήσεις της Graham ήταν πιο απότομες και ακανόνιστες και στηρίχτηκαν στις έννοιες της συρρίκνωσης και της απελευθέρωσης (contraction and release). Το στυλ χορού της, το οποίο είναι γνωστό ως τεχνική Γκράχαμ, αναδιαμόρφωσε τον αμερικανικό χορό και διδάσκεται μέχρι σήμερα. Η Γκράχαμ πολλές φορές αναφέρεται ως «Πικάσο του Χορού» καθώς η επιρροή της στον μοντέρνο χορό θεωρείται αντίστοιχη του Πάμπλο Πικάσο στη ζωγραφική. 

Ο σύγχρονος χορός σήμερα

Ο σύγχρονος έχει γίνει ένα κορυφαίο είδος χορού σήμερα και διδάσκεται σε πολλές σχολές χορού. Κάποιοι χορευτές πιστεύουν ότι ο σύγχρονος χορός τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν το μπαλέτο χωρίς την αυστηρή εφαρμογή της τεχνικής και ισορροπίας. Πολλοί διαγωνισμοί χορού ξεχωρίζουν τους χορευτές για την ικανότητα τους στο σύγχρονο χορό. Οι χορευτές σύγχρονου χορού πολλές φορές χρησιμοποιούν το χορό για να έρθουν πιο κοντά με τον εσωτερικό εαυτό τους. Μια νέα χορογραφία δημιουργείται με βάση τα συναισθήματα που θέλει να μεταδώσει ένας χορευτής ή χορογράφος στο κοινό. 

Πηγή: liveabout.com

επιστροφή στην κορυφή