Menu

Μέθοδος Royal Academy of Dance: Τα χαρακτηριστικά της και οι διαφορές από την μέθοδο Vaganova

  • Κατηγορία Νέα

Η Βασιλική Ακαδημία Χορού είναι μια διεθνής επιτροπή χορού που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικεύεται στην επαγγελματική εκπαίδευση χορού με έμφαση στο κλασικό μπαλέτο. Η μέθοδος εκπαίδευσης Royal Academy of Dance (RAD) είναι μία από τις διασημότερες μεθόδους εκπαίδευσης κλασικού χορού και χρησιμοποιείται σε πολλές σχολές χορού σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την τεχνική RAD, τα χαρακτηριστικά της μεθόδου αυτής και τις διαφορές της από την επίσης διάσημη μέθοδο εκπαίδευσης κλασικού μπαλέτου Vaganova.

Η επιτροπή επαγγελματιών χορού RAD ιδρύθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας το 1920 ως Ένωση Δασκάλων Οπερατικού Χορού. Είναι υπό την προστασία της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ ενώ, από το 2012, έχει εκλεγεί πρόεδρος της επιτροπής η διάσημη πρίμα μπαλαρίνα Darcey Bussell (Ντάρσι Μπουσέλ) διαδεχόμενη την πρίμα μπαλαρίνα Antoinette Sibley (Αντουανέτ Σίμπλεϊ), η οποία είχε υπηρετήσει πρόεδρος για 21 χρόνια.

Το Συμβούλιο Χορού RAD δημιουργήθηκε με στόχο να βελτιώσει το επίπεδο εκπαίδευσης του μπαλέτου στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι για την επίτευξη του στόχου αυτού δημιουργήθηκε η τεχνική εκπαίδευσης Royal Academy of Dance από μια ομάδα κορυφαίων χορευτών της Ευρώπης. Η τεχνική διδασκαλίας χορού RAD και οι εξετάσεις αναγνωρίζονται για την εισαγωγή σε Ανώτερες Σχολές Χορού και για την απόκτηση Πτυχίου στον επαγγελματικό χορό.

Τα χαρακτηριστικά της μεθόδου Royal Academy of Dance

Η μέθοδος εκπαίδευσης RAD είναι γνωστή ως αγγλικό στυλ χορού και περιλαμβάνει στοιχεία από την ιταλική, τη γαλλική, τη ρωσική και τη δανική τεχνική χορού. Η RAD εστιάζει στις λεπτομέρειες κατά την εκτέλεση των κινήσεων κατά την εκμάθηση της τεχνικής του μπαλέτου. Η εκπαίδευση γίνεται σε επίπεδα, τάξεις γνωστές ως grades, μέχρι να φτάσει ο μαθητής στο ανώτερο επίπεδο κατάρτισης του χορού.

Πιο συγκεκριμένα, το RAD προσφέρει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: το Graded Examination Syllabus που αποτελείται από 10 επίπεδα και περιλαμβάνει μαθήματα κλασικού μπαλέτου, ελεύθερου χορού, character χορό και το Vocational Graded Syllabus ένα πιο απαιτητικό πρόγραμμα για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες που επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα στον επαγγελματικό χορό.

Η Royal Academy of Dance μετρά πάνω 100 χρόνια και είναι ένα από τα κορυφαία συστήματα εκπαίδευσης χορού με δασκάλους σε περισσότερες από 100 χώρες.

Οι βαθμίδες εκπαίδευσης της RAD είναι:

Pre-Primary – 5 ετών και πάνω

Primary – 5 ετών και άνω

Grade 1 – 6 ετών και άνω

Grade 2 – 7 ετών και άνω

Grade 3 – 8 ετών και άνω

Grade 4 – 9 ετών και άνω

Grade 5 – 10 ετών και άνω

Grade 6 – 13 ετών και άνω

Grade 7 – 14 ετών και άνω (μη υποχρεωτικό)

Grade 8 – 15 ετών και άνω (υποχρεωτικό)

Intermediate Foundation – 11 ετών και άνω (μη υποχρεωτικό)

Intermediate – 12 ετών και άνω

Advanced Foundation – 13 ετών και άνω (μη υποχρεωτικό)

Advanced 1 – 14 ετών και άνω

Advanced 2 – 15 ετών και άνω

Solo Seal

Οι διαφορές της μεθόδου RAD από τη μέθοδο Vaganova

Η εκμάθηση της τεχνικής του χορού με τη μέθοδο Royal Academy of Dance είναι πιο αργή και εστιάζει στην λεπτομερή μελέτη των βημάτων του μπαλέτου. Επίσης βοηθάει στην κατανόηση του ρυθμού με στόχο οι κινήσεις να ακολουθούν τον ρυθμό της μουσικής με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Η μέθοδος Vaganova εστιάζει στην ενδυνάμωση των μυών και στην ευλυγισία μέσα από πιο σύνθετες κινήσεις του σώματος με τη μουσική. Ο βασικός στόχος της μεθόδου αυτής είναι η επίτευξη της σωστής στάσης του σώματος και της ευελιξίας ώστε το σώμα να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις του κλασικού μπαλέτου.

Συνοπτικά το σύστημα RAD εστιάζει στην σταδιακή και σωστή εκμάθηση των κινήσεων και βημάτων του χορού ενώ στο σύστημα Vaganova προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση των μυών και στην εξοικείωση του μυαλού με τις σύνθετες ασκήσεις μπαλέτου.

Και οι δύο είναι από τις διασημότερες τεχνικές εκπαίδευσης χορού, με βάση αυτές έχουν εκπαιδευτεί οι μεγαλύτεροι χορευτές σε όλο τον κόσμο και διδάσκονται στις περισσότερες σχολές χορού.

Πηγές: wikipedia.org, danceinforma.com 

Φωτογραφίες από Instagram @royalacademyofdance

επιστροφή στην κορυφή