Menu

Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού: Όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της σεζόν 2023-2024

Η Όπερα του Παρισιού ανακοίνωσε το πρόγραμμα των παραστάσεων για τη νέα σεζόν 2023-2024. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες παραγωγές, κλασικά έργα με πρωταγωνιστές μεγάλα αστέρια από όλο τον κόσμο, όπως οι διάσημες σοπράνο Anna Netrebko και Sondra Radvanovsky αλλά και οι διεθνούς φήμης τενόροι Benjamin Bernheim και Ludovic Tézier.

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν, από τον Σεπτέμβριο 2023 έως και τον Ιούλιο 2024, περιλαμβάνει τις όπερες «Don Giovanni» του Μότσαρτ, «Don Pasquale» του Donizetti, «The Makropulos Case» του Leos Janáček, «Cendrillon» του Jules Massenet, «Turandot» του Giacomo Puccini, «Les Contes d’Hoffmann» του Offenbach, «Adriana Lecouvreur» του Francesco Cilea, «Giulio Cesare» του Handel, «La Traviata» του Verdi, «Beatrice di Tenda» του Bellini, «The Exterminating Angel» του Thomas Ades, «Simon Boccanegra» του Verdi, «Médée» του Marc-Antoine Charpentier, «Salome» του Strauss, «Don Quichotte» του Massenet, «Così fan tutte» του Mozart, «La Vestale» του Spontini.

Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού με καλλιτεχνικό διευθυντή τον διάσημο χορευτή και χορογράφο José Martinez, τη νέα σεζόν θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα από κλασικές και ύγχρονες παραγωγές, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Xie Xin / Marion Motin / Crystal Pite Evening

Ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού με έργα από δύο γυναίκες χορογράφους. Πρόκειται για την Xie Xin, την πρώτη χορογράφο με καταγωγή από την Κίνα που προσκλήθηκε από την Όπερα του Παρισιού και την Marion Motin, τη χορογράφο χιπ χοπ και μιούζικαλ. Από 23 Σεπτεμβρίου έως 12 Οκτωβρίου στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Jerome Robbins

Μια παράσταση χορού αφιερωμένη στον σπουδαίο χορογράφο Jerome Robbins, ο οποίος αποτέλεσε σημαντική μορφή του αμερικανικού νεοκλασικισμού. Οι χορευτές του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού θα παρουσιάσουν τα έργα En Sol σε μουσική Maurice Ravel, In the Night και The Concert σε μουσική Frederic Chopin. Από 24 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Παραστάσεις Σχολής Χορού της Όπερας του Παρισιού

Η Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού υπό τη διεύθυνση της Élisabeth Platel θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Roland Petit. Τα αγόρια και τα κορίτσια κάθε τάξης χορού θα παρουσιάσουν τη δουλειάς τους κατά την διάρκεια των σπουδών τους στην διάσημη Σχολή Μπαλέτου. Οι νεαροί χορευτές αναβιώνουν το πρώτο μπαλέτο του Roland Petit, Les Forains σε μουσική Henri Sauguet. Επίσης στην ξεχωριστή αυτή παράσταση θα παρουσιαστούν τα έργα Un ballo του Jirí Kylián σε μουσική Maurice Ravel και Suite en blanc του Serge Lifar. Από 3 έως 16 Δεκεμβρίου 2023 στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Βραδιά Jiří Kylián

Το έργο του Jiří Kylián συνδυάζει εικόνες από την πραγματικότητα και τον ονειρικό κόσμο. Στην βραδιά θα παρουσιαστούν το σύγχρονο Stepping Stones και το κλασικό Petite mort αλλά και δύο νέα κομμάτια που μπαίνουν στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου τη νέα σεζόν: τα πιο σύγχρονα Gods and Dogs και Sechs Tänze. Από 8 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Ο Καρυοθραύστης σε χορογραφία Rudolf Nureyev μετά τους Marius Petipa και Lev Ivanov

Το αγαπημένο κλασικό μπαλέτο σε χορογραφία του Rudolf Nureyev επιστρέφει για δεκαεννέα παραστάσεις στην Όπερα της Βαστίλης από 8 Δεκεμβρίου 2023 έως 1η Ιανουαρίου 2024.

Béjart Ballet Lausanne / Guest company

Πάνω από δέκα χρόνια μετά την τελευταία του περιοδεία στην Όπερα του Παρισιού, τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης επιστρέφει αυτή τη σεζόν ως απάντηση σε μια τέταρτη πρόσκληση. Ιδρύθηκε το 1987 και διευθύνεται από το 2007 από τον Gil Roman. Ο διάσημος θίασος συνεχίζει σήμερα να κρατά ζωντανό το έργο του Maurice Béjart παραμένοντας παράλληλα ένας χώρος δημιουργίας. Στο επίκεντρο του ρεπερτορίου του βρίσκεται το έργο του ίδιου του Béjart με τα εμβληματικά αριστουργήματά του και άλλα κομμάτια του χορογράφου που ο Gil Roman δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει ή να ανακαλύψει ξανά, διαιωνίζοντας έτσι αυτό που πάντα ήθελε ο Maurice Béjart: να διευρύνει τον κόσμο του χορού σε ευρύτερο φάσμα. Από 4 έως 7 Ιανουαρίου 2024 στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Sadeh21 του Ohad Naharin

Σε αυτό το έργο που δημιουργήθηκε το 2011 και τώρα μπαίνει στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, ο Ισραηλινός χορογράφος Ohad Naharin εξερευνά τη γλώσσα του σώματος που ονομάζεται Gaga. Από 7 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024 στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

La Fille mal gardée σε χορογραφία Frederick Ashton

Αυτό το μπαλέτο-παντομίμα, που δημιουργήθηκε από τον Jean Dauberval τον Ιούλιο του 1789 στο Grand-Théâtre de Bordeaux, έχει εμπνεύσει πολλούς χορογράφους στην ιστορία του χορού. Το 1960, η βιρτουόζικη και χιουμοριστική εκδοχή του Άγγλου χορογράφου Frederick Ashton έδωσε μια νέα πνοή στο έργο. Από 15 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2024 στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Don Quichotte σε χορογραφία Rudolf Noureev μετά τον Marius Petipa

Ένα κλασικό έργο του ρεπερτορίου του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού επιστρέφει στην Όπερα της Βαστίλης από 21 Μαρτίου έως 24 Απριλίου 2024.

Giselle των Jean Coralli και Jules Perrot

Το κλασικό ρομαντικό μπαλέτο επιστρέφει στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier από 2 Μαίου έως 1 Ιουνίου 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των παραστάσεων η κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού θα αποχαιρετήσει τη σκηνή ενώ η διάσημη μπαλαρίνα Marianela Núñez θα ερμηνεύσει την Giselle ως guest artst.

Le Lac des cygnes σε χορογραφία Rudolf Noureev μετά τους Marius Petipa και Lev Ivanov

Ένα παραμυθένιο μπαλέτο με την αριστουργηματική μουσική του Τσαϊκόφσκι, η Λίμνη των Κύκνων δημιουργήθηκε το 1877 για το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα και αργότερα αναβίωσαν οι Μάριους Πετίπα και Λεβ Ιβάνοφ. Σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, ο Rudolf Nureyev δημιούργησε τη δική του παραγωγή του μπαλέτου για την Όπερα του Παρισιού το 1984. Η Λίμνη των Κύκνων επιστρέφει στην Όπερα της Βαστίλης από 21 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2024.

Bluebeard της Pina Bausch

Δημιουργημένο το 1977, αυτό το έργο της Pina Bausch, που μπαίνει στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού αυτή τη σεζόν, μετατρέπει την όπερα του Bartók σε ένα έντονο τελετουργικό: αυτό ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει τη δίψα του για εξουσία, τις επιθυμίες του και τις φαντασιώσεις του. Το πρωτότυπο παραμύθι του Perrault είναι η έμπνευση για αυτό το σημαντικό κομμάτι του Tanztheater. Από 22 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2024 στην Όπερα του Παρισιού Palais Garnier.

Με πληροφορίες από: operawire.com, operadeparis.fr

επιστροφή στην κορυφή