Menu

Μπαλέτο: Ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης σε κάθε ηλικία

  • Κατηγορία Νέα

Πώς τα μαθήματα χορού μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ισορροπία σας και να βρείτε χαρά. Στο Studio A στο Los Angeles, η Diane Kravif, 75 ετών, στέκεται στη μπάρα σε απόλυτα ίσια στάση. Φοράει ροζ παπούτσια μπαλέτου και τα γκρίζα μαλλιά της είναι πιασμένα πίσω με μια κορδέλα. Βλέποντάς την να κάνει tendu και plié, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι πάντα χόρευε. Όμως, έχουν περάσει μόνο τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε.

«Είμαι πάντα η μεγαλύτερη», είπε η Kravif για τους συμμαθητές της στο εβδομαδιαίο μάθημα χορού. Επανέλαβε ότι η εκμάθηση της τεχνικής ήταν δύσκολη στην αρχή, αλλά τώρα υπάρχουν στιγμές που νιώθει σαν να χορεύει πραγματικά. «Νιώθω καταπληκτικά, κάτι που δεν περίμενα ποτέ».

Τα τελευταία χρόνια, το μπαλέτο έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των ηλικιωμένων. Παρόλο που δεν υπάρχουν δημόσια δεδομένα για τον αριθμό των μαθητών μπαλέτου τρίτης ηλικίας, υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον το 2017, με αποτέλεσμα η Royal Academy of Dance, μία από τις μεγαλύτερες Ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο, να δημιουργήσει το πρόγραμμα Silver Swans για τη διδασκαλία ατόμων άνω των 55 ετών. Η ακαδημία έχει πιστοποιήσει έκτοτε πάνω από 1.000 δασκάλους μπαλέτου αυτού του τύπου, οι οποίοι λειτουργούν σε 51 χώρες.

Αμερικανικές σχολές προσφέρουν παρόμοια προγράμματα, όπως τα Golden Swans στο Oklahoma City Ballet, τα Senior Steps στο Ballet West στη Salt Lake City και το Boomer Ballet στο St. Paul Ballet της Minnesota. Η αυξημένη ζήτηση έρχεται σε μια εποχή που υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τα πιθανά οφέλη του μπαλέτου, ειδικά για το σώμα και το μυαλό που γερνάει.

Τα οφέλη του μπαλέτου για την υγεία

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι από την ηλικία των 40 ετών περίπου, η ισορροπία είναι μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα που σχετίζεται με τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής. Σε μια μελέτη, το 20% των ατόμων άνω των 50 δεν μπορούσε να κρατήσει την ισορροπία του στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα. Αυτό συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα σε μια δεκαετία.

Τα μαθήματα μπαλέτου εστιάζουν συχνά στην ισορροπία στο ένα πόδι ή στη διατήρηση της ισορροπίας σας καθώς μεταφέρετε το βάρος σας από τη μία θέση στην άλλη. «Δεν γνωρίζω πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορούν να προπονήσουν τα κάτω άκρα όπως το μπαλέτο», δήλωσε η Dr. Madeleine Hackney, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory.

Ενώ η γιόγκα και το Pilates προσφέρουν παρόμοια προπόνηση ευλυγισίας και ενδυνάμωση του πυρήνα, το μπαλέτο προσφέρει μια ευρύτερη ποικιλία κινήσεων. «Κάνουμε άλματα στον αέρα, σηκωνόμαστε στις μύτες των ποδιών μας, κατεβαίνουμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε», είπε η Δρ. Hackney. «Είναι όλο το φάσμα αυτών που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα».

Το μπαλέτο προσφέρει επίσης γνωστικά οφέλη: Σε μια μελέτη 21 ετών που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, άτομα που χόρευαν μερικές φορές την εβδομάδα είχαν 76% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Πρέπει να θυμάστε την αλληλουχία των βημάτων και πώς να τα κάνετε», είπε η Dr. Hackney. «Σαφέστατα εξασκείτε το μυαλό σας, προσπαθώντας να θυμηθείτε όλα αυτά τα βήματα, προσπαθώντας να τα συντονίσετε με τη μουσική».

Καταπολεμήστε τους φόβους σας - Το μπαλέτο είναι για όλους

Η Jane Howard-Martin είχε σπουδάσει μπαλέτο από τότε που πήγαινε δημοτικό μέχρι την ενηλικίωση της. Μετά από ένα διάλειμμα 40 ετών, όπως είπε η ίδια: «Ανησυχούσα να επιστρέψω και να είμαι πολύ επικριτική με τον εαυτό μου, μη μπορώντας να κάνω αυτά που ήμουν κάποτε σε θέση να κάνω».

Στα 65 της πλέον, η Howard-Martin, δικηγόρος στο Λος Άντζελες, ξεκίνησε διαδικτυακά μαθήματα με την Align Ballet Method κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά από λίγους μήνες, ξεκίνησε δια ζώσης μαθήματα, έχοντας ξαναχτίσει την αυτοπεποίθησή της και μέρος της δύναμης της. 

Ο Michael Cornell, ιδρυτής της Align, μιας σχολής μπαλέτου για ενήλικες στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι το να πείσεις τους εν δυνάμει μαθητές να μπουν στο στούντιο είναι εμπόδιο, επειδή πολλοί αντιλαμβάνονται το μπαλέτο ως αποκλειστικό προνόμιο των νέων και πολύ αδύνατων ατόμων. «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε αυτή την τοξικότητα από τα μαθήματα μπαλέτου, να είμαστε ανοιχτοί, χωρίς αποκλεισμούς, υποστηρικτικοί και διαφορετικοί». Για παράδειγμα, λέει στους μαθητές να φορούν άνετα ρούχα αντί να αγοράζουν ειδικό εξοπλισμό μπαλέτου.

Η συμμετοχικότητα σημαίνει επίσης να καλωσορίζουμε άτομα με σωματικές διαφορές, δήλωσε ο Ronald Alexander, εκπαιδευτής στο Ailey Extension στη Νέα Υόρκη: «Εάν έχετε τραυματισμούς, προβλήματα στο γόνατο, στο πόδι, στον αστράγαλο - μπορούμε να δουλέψουμε με αυτό».

Στα μαθήματα του κ. Cornell, εάν ένας μαθητής δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή (pirouette), τον ενθαρρύνει να δοκιμάσει μισή ή ενός τετάρτου περιστροφή. Αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο, θα τους ζητήσει να κρατήσουν την ισορροπία τους στο ένα πόδι για τρία δευτερόλεπτα.

«Το πιο δύσκολο ήταν να αποδεχτώ το γεγονός ότι θα αποτύχαινα ξανά και ξανά και ξανά και ξανά, ότι θα αποτύχαινα οικτρά μπροστά σε άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Joe Seely, 60 ετών, ηθοποιός στο Λος Άντζελες που ξεκίνησε μπαλέτο πριν από μια δεκαετία. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το μπαλέτο είναι μια επιδίωξη που είναι δύσκολο να αριστεύσετε και αυτό μπορεί να είναι απελευθερωτικό. «Στην ηλικία μου, τα περισσότερα πράγματα που κάνω, τα κάνω καλά», είπε η Kravif. «Είμαι τελειομανής. Αλλά ξεκινώντας μπαλέτο για αρχάριους ενήλικες, δεν είμαι ιδιαίτερα καλή σε αυτό και δεν νομίζω ότι θα γίνω ποτέ».

Μόλις απελευθερωθείτε από την προσδοκία της τελειότητας, αυτό που σας φαινόταν τρομακτικό στο μπαλέτο μπορεί να σας ικανοποιήσει. «Υπάρχει μια διαλογιστική ποιότητα σε αυτό, που δεν νομίζω ότι εκτιμούσα ως παιδί», είπε η Howard-Martin. «Υπάρχει αυτή η ηρεμία που νιώθω όταν είμαι στο στούντιο, χορεύω και αυτό με κάνει τόσο χαρούμενη».

Πηγή: nytimes.com

επιστροφή στην κορυφή